И Заживели Щастливи Завинаги Заедно?

Брачното блаженство не трябва да бъде трудно за постигане... и други изненади за брака


от Сали Денийн


Стресирани сме. Работим прекалено много или си търсим работа. Тревожим се за плащането на сметките, ипотеката, таксите за колежа на децата. Опитваме се да направим най-доброто за семействата си, а в някои случаи, се грижим и за възрастни родители. Всичко това се отразява на най-важното нещо, което би трябвало да ни носи сила и комфорт: нашите бракове.


Интимност? Кой има време? Кой има енергията? 
Комуникация? Със сигурност, ще си поговорим. Ти прибери децата, а аз ще мина през магазина.


Браковете са смазани от напрежението. Но последното нещо, за което имаме време, е да поработим над нашите взаимоотношения. Не е ли така?


Почти всеки има мнение за брака и връзките. Просто попитайте Скъпата Аби или свекърва си/тъща си. Голяма част от реакцията идва под формата на звукови хапки, в реакция към кризата на деня: безработици, здравни проблеми, изневяра или, ахъм, понижено либидо. Няколцина души направиха истинско изследване върху хора, които имаха силно желание да изразят мнението си за брака, за да повишат разбирането за това как точно двойките успяват в построяването на по-силни, по-интимни взаимоотношения.


Разговаряхме с експерти, които бяха щастливи да докладват няколко приятни изненади, резултат на тяхното изследване. За жалост, не съществува вълшебен куршум, няма дори и малко синьо хапче. Но чуйте това: Обръщайки внимание на малките неща, вие ще подсилите брака си. Друга изненада: По-щастливият брак не изисква задължителното преминаване през дълъг, труден процес.


"Това са страхотни новини за двойките, които желаят да направят браковете си по-добри, но които погрешно вярват, че пътуването ще бъде дълго, стръмно, объркано и изпълнено с мини," - казва Тери Орбъч - автор, радио-водещ и директор на спонсорирано от правителството дългогодишно изследване върху 373 женени двойки.


След казаното, не мислите ли, че имате твърде малко време за инвестиране върху подобряването на брака ви? Тогава продължавайте да четете.

Обръщайте се към малките неща.
"Мисля че най-изненадващото за мен е: Двойките в моето изследване казаха, че се потят върху малките неща. Това е обратното на това, което чуваме в медията," - казва Орбъч, автор на '5 Прости Стъпки, за да Превърнете Брака Си От Добър в Страхотен' и водещ на ежеседмичното радио-шоу 'Любовен Доктор'. Тя съветва двойките да се обръщат към малките неща, които ги дразнят. Пример: Единият от съпрузите хвърля чорапите си на пода или не поставя чиниите в съдомиялната. Ако не се занимаете с малките проблеми, когато се появят, малките дразнения могат да се превърнат в снежна топка. "Не го оставяйте да се загнои вътре във вас," - казва Орбъч. "Не го оставяйте с времето да се разрастне. Това, което започва като малко, с времето става голямо."


Двойките, които са се занимали с малките неща, са способни да се справят по-добре с по-големите предизвикателства извън връзката им, казва тя, като загуба на работата, финансови трудности, дори и здравето на родител. Всъщност, те се сближават по време на трудностите.

Правете или казвайте нещо малко всеки ден, за да покажете на партньора си, че е специален.


За да бъдете щастливи в една връзка, вие трябва да давате "емоционални уверения", на езика на Орбъч. Превод: Включете кафеварката. Изпратете поздравителна картичка. Дайте целувка по бузата. Или го направете с думи: "Обичам те," "Караш ме да се чувствам специален," "Ако трябваше да го направя още веднъж, отново щях да избера теб."


"Мъжете копнеят и се нуждаят от емоционално уверение от техните съпруги повече, отколкото съпругите им се нуждаят." - казва Орбъч. Жените могат да получат подкрепа от другите хора, докато мъжете рядко някога ще чуят някой друг да каже, "Харесва ми костюма ти!" Така че мъжете наистина копнеят за уверение от съпругите. Много често, когато мъжете не го получат, те търсят някъде другаде, откри изследването на Орбъч, и когато това се случи, двойките е два пъти по-вероятно да се разведат.


Не пренебрегвайте израза на уверението.
Мъжете може да поправят колата или кухненското шкафче, за да покажат, че ги е грижа, и очакват жените да покажат, че и тях ги е грижа, по подобен начин, казва Орбъч. Но жените са обратното на това - те използват думи и фрази, за да покажат, че ги е грижа, и очакват любимите им да направят същото. Поука: Приемете, че жените и мъжете имат склонността да действат различно един от друг, когато се стигне до това да си покажат, че са специални.


Практикувайте 10-минутното правило.
Всеки ден, разговаряйте с половинката си, поне за 10 минути, за нещо друго, освен тези четири неща - работа, семейство, домашни задължения или вашата връзка, предлага Орбъч. Повечето хора смятат, че комуникират през цялото време с половинките си, но това което наистина правят е това, че поддържат домакинството, като решават кой ще прибере децата, кой ще се обади на мама, кой ще направи покупките. Те не комуникират истински. Комуникацията е когато споделяте интимни мисли, цели и мечти. Идеи по темата: Кое е нещото, което сте направили през изминалата година, с което се гордеете най-много? Ако имахте всички пари на света, какво бихте желали да направите и защо? Какво съжалявате, че сте направили? С кого бяхте най-близки, докато растяхте - с мама или с татко? Това бяха видовете въпроси, които задавахте, когато първоначално се срещахте. И това е нивото на интимност, което желаете да създадете отново, за да трансформирате вашата връзка и наистина да създадете щастие, като започнете да разбирате какво кара партньора ви да тиктака, казва Орбъч.


Излезте от рутината си.
Посетете за първи път заедно гимнастическия салон, започнете нов танцов клас, станете рано, за да се разходите из природата. Раздразнете достатъчно рутината, за да накарате партнора си да седне и да забележи. Ето защо: Всички връзки имат рутини, а двойките, които стоят в тези рутини виждат как щастието им с времето започва да еродира. За изненада на Орбъч, много двойки са отегчени един от друг и са така от дълго време. Самият факт да бъдеш отегчен, води до нещастие - "а ние забравяме за това." За страхотна, успешна връзка, трябва да вкарате промяна или да разклатите реда на партньора си поне мъничко, за да излезете от тази отегченост. Пример: Съпругата взима съпруга си на лов за съкровища около града. Тя продължава да му дава подсказки за следващото място, на което трябва да отидат да търсят. Това е добавило доста вълнение. Действията, които произвеждат адреналин са луд ден в развлекателния парк, гледане на филм на ужасите. Опитайте нещо ново, което е малко извън зоните на комфорт на двамата партньори; докато и двамата сте в играта, за самото приключение, имате по-голям шанс това да ви сближи.


Не вярвайте в приказки.
Спрете да се хващате на тези митове за връзките. Най-голямата причина двойките да се разделят не е секс, конфликт или липса на комуникация - напротив, това е чувството на неудовлетвореност, казва Орбъч. По-специално, неудовлетвореността от нереалистичните очаквания за любовта, противоположния пол и взаимоотношенията. Примери: 'Връзките трябва да бъдат изпълнени със страст.' 'В съвършеният брак няма конфликт.' 'Трябва да говорите за предизвикателствата и проблемите често, ако искате да сте щастливи.' Когато вярвате в митове, като тези, "вие наистина ставате неудовлетворени. Неудовлетвореността е една от водещите причини хората да са нещастни," - казва Орбъч. Решение: Седнете със съпруга си и напишете вашите топ две очаквания. Разменете листите. Дискутирайте какво може да бъде от помощ. Вие какво мислите, че може да помогне? Какво е реалистично?


Борете се справедливо.
Паричните проблеми не са предсказател за развод - важното е как се отнасяте и се справяте с конфликта по принцип. Намерете подходящото време да говорите за източника на конфликта - не веднага щом съпруга ви влезе през вратата от работа. Вместо това се уговорете специално кога да говорите за нещата малко по-официално. Обръщайте се към конкретните поведения. Бъдете готови да направите компромис. Извинете се един на друг, дори и ако не вие сте започнали спора. Не омаловажавайте. Изследването на Орбъч открива, че двойките, които разрешават конфликтите по нездравословен начин, имат по-малък шанс да останат женени.


Не се фокусирайте върху негативното.
Важно е да отделяте време за позитивни дейности - недейте просто да се фокусирате върху остраняване на негативното. "Грешка, която много двойки правят - която мога да добавя правят и много двойки тераписти - е че се фокусират върху негативното. Какво не е наред с този брак, питат те? Как можем да го поправим? - пише Орбъч в "5 Прости Стъпки". Най-ефективният начин да повишите щастието в един в общи линии здрав брак, е като добавите нови елементи към брака и подсилите това, което вече работи доста добре. Планирайте време за забавления, приятелства и чувственост.

Коментари

Популярни Публикации

ТАЙНАТА - С ЕСТЕР ХИКС И АБРАХАМ - ЗА ПЪРВИ ПЪТ НА БЪЛГАРСКИ ЕЗИК!!!

Абрахам-Хикс - Към Родителите и Техните Деца + А Невинните Малки Деца?

НОВО!!! НОВО!!! НОВО!!! Поискай И Е Дадено си има Официална Страница!

АУДИО КНИГА - НАУКАТА НА ЛЮБОВТА - УОЛЪС Д. УОТЪЛС