Програмирани сме да вярваме, че..

През 1981г., група от 8 мъже в 70-те и 80-те години на живота си, взимат участие в 5 дневна "почивка". Те биват помолени да се преструват, че отново са млади - или поне 20 години по-млади от настоящата си възраст.
Изследването било организирано от група учени и било ръководено от Харвардския психолог проф. д-р Елън Лангър. На следващата седмица щели да се присъединят още 8 мъже.
Мъжете от втората група, контролиращата група, били помолени активно да потънат в спомените си от преди 22 години, но не и да се преструват, че не са на истинската си възраст.
Тези от първата група се озовали на място, на което били заобиколени от улики и знаци, които да им помагат да пресъздадат по-ранна възраст. Задълбали се в стари новини от живота и Съботния Вечерен Бюлетин, гледали филми и телевизионни програми популярни през 1959г., също така слушали и радио записи от същата година. Говорили и за "настоящите" събития, като издигането на власт на Фидел Костро в Куба, дори и за подвизите на бейзболната звезда Мики Мантъл. Всички тези елементи били интелигентно сглобени, за да помогнат на тези мъже да си представят, че са се върнали обратно в 1959-та година.
След всяка от 5-дневните "почивки", учените взимали проби и ги сравнявали с пробите, които вече били взели преди началото на изследването.
Телата на мъжете и от двете групи били подмладени, както структурно, така и функционално. Но тези от първата група се подобрили значително повече, в сравнение с контролиращата група, която само "потънала в спомени". Мъжете се издължили, стойката им се изправила, ставите им станали по-еластични, пръстите им олекнали, заради отслабналия артрит. Зрението и слухът им се подобрили. Паметта им се изострила и отбелязали по-добри резултати на умствените тестове. Мъжете буквално се подмладили в тези 5 дни.
"В края на изследването можах отново да играя бейзбол - в защита - но все пак играх бейзбол, с тези мъже, някои от които даже захфърлиха бастуните си!" Но как е възможно да се случи нещо подобно? Мъжете успели да задействат процеси в мозъците си, които им напомнили кои са били преди 22 години, и тогава телесната им химия им отговорила. Те не просто се "почувствали" по-млади. Те се подмладили физически, както доказали и множеството проби и тестове. Промяната не била само в умовете им. Промяната била в телата им! 🦉

Коментари

Популярни Публикации

ТАЙНАТА - С ЕСТЕР ХИКС И АБРАХАМ - ЗА ПЪРВИ ПЪТ НА БЪЛГАРСКИ ЕЗИК!!!

Абрахам-Хикс - Към Родителите и Техните Деца + А Невинните Малки Деца?

НОВО!!! НОВО!!! НОВО!!! Поискай И Е Дадено си има Официална Страница!

АУДИО КНИГА - НАУКАТА НА ЛЮБОВТА - УОЛЪС Д. УОТЪЛС