"НА МЕТЪР ОТ ЗЛАТОТО" Наполеон Хил

Една от най-честите причини за провала, е навика на човек да се отказва, когато е поразен от временен провал. Всеки човек е виновен за тази грешка в даден момент от живота си.

Един от чичовците на Р. Ю. Дарби, бил завлядян от "златната треска" в дните на надпреварата за злато, и затова заминал на запад, за да КОПАЕ И ДА ЗАБОГАТЯВА. Той никога не бил и чувал, че от мозъците на хората е изкопано повече злато, отколкото някога е изкопавано от земята. Той заявил намерението си и заминал да работи с кирка и лопата. Пътят бил тежък, но жаждата му за злато била непоклатима.

След седмици упорит труд, той бил възнаграден с откриването на искрящия благороден метал. Нуждаел се от машина за да изкара метала на повърхността. Тихичко, той покрил мината, запаметил стъпките до дома си в Уилямсбърг, Мериленд, казал на роднините си и на няколко съседа за "попадението." Заедно те събрали парите за необходимата машина и я превозили. Чичото и Дарби се върнали обратно на работа в мината.

Първата кола със злато била изкопана и превозена до топилната пещ. Приходите доказали, че притежават една от най-богатите мини в Колорадо! Още няколко коли от това злато и дълговете им щели да бъдат ликвидирани. Тогава щял да дойде и големият удар от печалбите.

Пробивала надолу машината! Изкачили се нагоре надеждите на Дарби и Чичото! Тогава нещо се случило! Златната жилка изчезнала! Били стигнали до края на дъгата, а златното гърне вече не било там! Те продължили да копаят, опитвайки се отчаяно да напипат жилката отново - но безполезно.

Най-накрая решили да се ОТКАЖАТ.

Продали машината на някакъв загубеняк, за няколко-стотин долара, и хванали влака обратно за дома.

Някои "загубеняци" са глупави, но не и този! Повикал той един инженер-миньор да погледне мината и да направи някои изчисления. Инженерът подсказал, че проекта се е провалил, защото собствениците не били запознати с "подвеждащите линии."

Изчисленията му показали, че жилката ще бъде открита САМО НА МЕТЪР ОТ МЯСТОТО, НА КОЕТО ДАРБИ СПРЕЛИ ДА ПРОБИВАТ! И точно там било и открито!

"Загубенякът" получил милиони в злато от мината, защото знаел достатъчно, за да потърси експерт, с който да се консултира, преди да се откаже.

Повечето от парите, които отишли за закупуването на машината, били осигурени посредством усилията на младия тогава Р. Ю. Дарби. Парите дошли от неговите роднини и съседи, заради вярата му в него. Той изплатил и последния долар, въпреки че му отнело години да го направи.

Дълго след това, Мистър Дарби компенсирал загубата си много пъти, докато не направил откритието, че ЖЕЛАНИЕТО може да бъде превърнато в злато. Това откритие дошло, след като се захванал с бизнеса за продажби на застраховки-живот.

Помнейки, че е загубил огромно състояние, защото е СПРЯЛ на метър от златото, Дарби извлякъл полза от опита си в избраната от него работа, посредством простичкия метод да си казва: "Спрях на метър от златото, но никога няма да спра, защото хората ми казват 'не', когато им предлагам да си купят застраховка."

Дарби е един от по-малката от 50 души група, които продават застраховки за повече от милион долара годишно. Той дължи "способността си да се задържа" на урока, който научил от "способността си да се отказва" в бизнеса със златната мина.

Преди успехът да дойде в живота на който и да било човек, той със сигурност ще се срещне с голямо количество временно поражение, и, вероятно, малко провал. Когато поражението завладее човека, най-лесното и най-логично нещо, което може да направи, е да се ОТКАЖЕ. Точно това е нещото, което по-голямата част от хората правят.

Повече от петстотин от най-успелите хора, които тази страна е познавала някога, разказаха на автора, че техните най-велики успехи са дошли само на една стъпка отвъд точката, в която поражението ги е завладяло.

Провалът е един мошеник, с чувство за ирония и лукавство. Той изпитва огромно удоволствие да отнема равновесието на този, който почти е достигнал успеха.

Коментари

Популярни Публикации

ТАЙНАТА - С ЕСТЕР ХИКС И АБРАХАМ - ЗА ПЪРВИ ПЪТ НА БЪЛГАРСКИ ЕЗИК!!!

Абрахам-Хикс - Към Родителите и Техните Деца + А Невинните Малки Деца?

НОВО!!! НОВО!!! НОВО!!! Поискай И Е Дадено си има Официална Страница!

АУДИО КНИГА - НАУКАТА НА ЛЮБОВТА - УОЛЪС Д. УОТЪЛС