"Да Посмееш да Поемеш Рискове" от Рубел Шели

Щом нещо ново и креативно бъде предложено, първоначално то получава етикет. А етикетът поставен върху тези новаторски неща най-често е “рисковано”. Не можете ли просто да го чуете?
(Снимка: http://kova.photography/

Tomislav Kovačević)


“Нека го кажа направо, Орвил. Ти и Уилбър строите машина, която щяла да прави какво? По-тежките-от-въздуха летящи машини са най-рискованата измама, която някой някога е могъл да пробута на две лековерни момчета, като вас, Райт. Намерете си истинска работа!”


Или най-вероятно това е била нечия вятърничева идея за говорещите снимки, черните и белите деца да учат в едно и също училище, или хората да вървят по луната. Повече от един човек е бил нахокван просто за това, че е дал глас на такива “глупави” идеи.
Оказва се, че някои от хората, които са се осмелили да предложат такива нелепи възможности, сега се считат за гении - революционери - герои. И това само, защото са се осмелили да подложат под съмнение другите и да подложат под съмнение себе си. Те предизвикали ограниченията, които другите взимали за даденост.

Има нещо във вашата професия или бизнес, във вашето семейство или църква, което би могло да бъде направено по-добре. Ситуацията би могла да бъде по-продуктивна. Взаимоотношенията биха могли да бъдат по-здравословни. Предметът може да бъде изяснен. Някой висок идеал, на който всички в групата се присмиват, би могъл реално да бъде осъществен. Но ви предупреждавам директно: Както е и с ремонтирането на колата или къщата, и това ще отнеме два пъти повече време, отколкото сте си представяли, ще струва много повече, отколкото сте предвидили, и ще изпъне всички важни връзки в живота ви до краен предел!

Само вие можете да решите, дали ще си струва да се заемете с нещо толкова амбициозно и скъпо. Ще има фал-стартове. Ще има неудобни грешки по пътя. Но потенциалният резултат би могъл да бъде толкова важен за вашата личностна ситуация, колкото са били и постиженията на Братята Райт, Роза Паркс и Нийл Армстронг, в тяхното време и място.

Проблемът с нашия свят не е че са се свършили границите за предизвикване и превземане. Проблемът е че има твърде малко търсачи. Има твърде малко хора, които имат волята да зададат очевидните въпроси и да предизвикат традиционната мъдрост. С една дума, твърде малко от нас желаят да поемат рисковете, които може да ни накарат да изглеждаме, като глупаци.

Ако сте достатъчно щастлив да имате мечта в сърцето си, имайте волята да правите грешки, докато я преследвате. Бъдете човек, който поема рискове. Може просто ей-така да промените света.

Рубел Шели

Рубел Шели е Свещеник и Професор по Религия и Философия, живеещ в Рочестър Хилс, Мичиган. В допълнение към църковните и академичните си отговорности, той е работил активно за такива обществени проекти, като Родина за Човечеството, Американският Червен Кръст, От Нашвил С Любов, и Свещениците От Операция Андрю.

Коментари

  1. Hello, I'm author of the photo: http://4.bp.blogspot.com/_IJp8lyRsYpk/TUGbVpGlw9I/AAAAAAAAAcU/y56rzQvLvSc/s200/3726775982_2858afcb48.jpg
    Can you please put credits and link to http://kova.photography thank you.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни Публикации

ТАЙНАТА - С ЕСТЕР ХИКС И АБРАХАМ - ЗА ПЪРВИ ПЪТ НА БЪЛГАРСКИ ЕЗИК!!!

Абрахам-Хикс - Към Родителите и Техните Деца + А Невинните Малки Деца?

НОВО!!! НОВО!!! НОВО!!! Поискай И Е Дадено си има Официална Страница!

АУДИО КНИГА - НАУКАТА НА ЛЮБОВТА - УОЛЪС Д. УОТЪЛС