“Три Начина Да Изразите Признателност за По-Големи Резултати” от Джак Канфийлд

Процесът започва от нас.
Някой веднъж ми даде картичка, която казваше: “Любовта, която ти давам е втора ръка, защото аз съм я изживял първи.” С други думи, за да обичаме някой друг, ние първо трябва да почувстваме любовта вътре в нас.
За да развием способността редовно да поддържаме състоянието на любов и благодарност, трябва да превърнем това в навик. Правим една дузина неща всеки ден на автопилот, като яденето на нашата храна, вземането на душ или миенето на чинии. Не прекарваме време да визуализираме тези дейности или да ги поставяме в списъците си с неща-за-правене. Просто ги правим по навик. Изразяването на признателност ежедневно, ще ви помогне да превърнете благодарността в ежедневен навик с множество ползи.

3 Вида Признателност
За да има влияние вашата признателност, имайте на ум, че съществуват три различни вида признателност - слухова, визуална и кинестетична. Това са трите начина, по които нашия мозък приема информация, и всеки човек си има един доминиращ вид, който предпочита. Ушийте вида признателност, която давате, за да направите костюм за човека, когото искате да уважите.
1.    Слуховите хора обичат да чуват признателността. Да изразите устна благодарност, е най-добрия начин да им кажете колко много сте им признателни. Слуховите хора са много чувствителни към тоновете на вашия глас, така че да говорите с грижовен и състрадателен глас, е много ефективно.
2.    Визуалните хора обичат да получават нещата, които виждат.
Писмата, картичките, цветята, значките, сертификатите, снимките и всякакви други подаръци, са перфектния начин за тези индивидуалности.
3.    Kинестетичните хора се нуждаят да усетят признателността. Съпругата ми е кинестетична личност. Тя обича да прави нещата, които я карат да се чувства добре, като туризма, получаването на съобщения или избирането на дрехите, които са й приятни на допир. Най-добрия начин за мен да изразя признателността си към жена ми, е с прегръдка, целувка или просто прекарвайки време с нея.
Бъдете Гъвкави за Добро Въздействие
Когато се колебаете, използвайте всичките три вида комуникация. Кажете, покажете и дайте на човека потупване по гърба. Примерно, поставете ръка върху децата си, когато им казвате колко много признателност изпитвате към тях, а по-късно последвайте това и с картичка.
Използвайки множествени форми на комуникация, също така, това може да подсили вашето съобщение. Въпреки че аз съм много визуален, също така съм и голям фен на физическото докосване. Ако ми дадете прегръдка, ръкостискане или “гепи”, физическото докосване умножава признателността, която усещам, десеткратно.
Продължете да Отбелязвате Точките
Новите навици отнемат от 30 до 60 дни за усвояване. Една Карта за Отбелязване на Точките за Признателност е лесен начин да построите нов навик за изразяване на благодарност.
Когато работех върху съзнателното усвояване на този нов навик, носех една карта 3х5см в джоба си по цял ден. Всеки път, в който признавах и оценявах някого, отбелязвах това върху картата си.
Поставих си цел да оценявам по 10 човека всеки ден. Не си лягах, докато не достигнех дневната си квота. Оценявах жена си и децата си, пишех писма на майка си и пастрока си, или пращах по и-мейл нещата си. Правех това всеки ден в продължение на 6 месеца, докато накрая вече не се нуждаех от картата си да ми напомня за това. Докато строим навика си на признателност, това помага да разширим кръга си от хора, които оценяваме. Нашето общество разцъфва, заради връзките. Буквално, не бихме могли да оцелеем без другите хора. Никой не изпомпва своя собствен петролен кладенец, не го превръща в газ, и не го закарва до собствения си град - сам. Това го правят другите хора. Храната, която ядем, вероятно въвлича 30-40 души, преди да попадне на масата ни. Въпреки че те може да са непознати, хората, които ни обслужват, за това че вършат своята част - да накарат нашето общество да функционира, също заслужават нашата благодарност.
Постройте Своят Мускул на Признателността
За да построите навикът на признателността, ви окуражавам да поддържате ежедневна Карта на Точките, както направих и аз. Изразявайте признателността си поне на 10 души на ден, както към хора, които познавате лично, така и към виртуални непознати, които имат досег с живота ви. Експериментирайте с различните форми на признателност, и наблюдавайте колко по-дълбоко е приета вашата благодарност, когато намирате правилния начин да я доставите до всеки индивидуален човек.

Джак Канфийлд, Треньор по Успех №1 в Америка, е основател на милиардната книжна марка Пилешка Супа за Душата©, и е водещ авторитет на “Върхово Представяне” и “Успех в Живота”.

Коментари

Популярни Публикации

ТАЙНАТА - С ЕСТЕР ХИКС И АБРАХАМ - ЗА ПЪРВИ ПЪТ НА БЪЛГАРСКИ ЕЗИК!!!

Абрахам-Хикс - Към Родителите и Техните Деца + А Невинните Малки Деца?

НОВО!!! НОВО!!! НОВО!!! Поискай И Е Дадено си има Официална Страница!

АУДИО КНИГА - НАУКАТА НА ЛЮБОВТА - УОЛЪС Д. УОТЪЛС