“Накъде Ви Водят Вашите Навици?" от Джак Канфийлд


Вие сте натрупване от вашите навици. От това как ставате от леглото, до това как си вземате душ; как се обличате, как вървите, сядате и говорите; как реагирате към света; как се държите пред другите; и как мислите; вие изживявате своите навици. Навиците са необходимост. Те освобождават ума ви, така че да можете да се концентрирате върху това как да оцелеете всеки ден. Не е нужно да мислите за това как да карате колата си, така че да бъдете бдителни за опасност, докато карате. Не е нужно да мислите за това как да вървите, така че да можете да се концентрирате върху това накъде отивате.


За съжаление, навиците могат също така да ви държат заключени в саморазрушителни модели, които ще ограничат вашия успех. За да станете успешни, ще ви се наложи да оставите лошите навици и да развиете нови, които са в консенсос с живота, който желаете да живеете. Хората не се озовават внезапно в живота, който искат да живеят - навиците предрешават техния резултат! Какви са навиците, които ви спират да постигнете целите си? Закъснявате ли винаги? Отговаряте ли на телефонните обаждания в рамките на 24 часа? Спите ли достатъчно? Говорите ли ясно, гледайки хората в очите? Храните ли се със здравословни храни? Попитайте другите как ви виждат и направете списък на всички поведения, които ви държат назад от успеха.


Представете си какъв би бил живота ви, ако всички тези навици бяха своите продуктивни двойници? Какъв би бил живота ви, ако се хранехте със здравословни храни, спортувахте и получавахте достатъчно сън? Какъв би бил живота ви, ако имахте спестени пари, ако сте спрели да използвате кредитните карти и плащате всичко в брой? Какъв би бил живота ви, ако сте спрели да отлагате, ако вече сте преодолели страховете си и сте започнали да се свързвате с хората във вашето поле на развитие? Напишете по-продуктивните навици и визуализирайте какъв би бил живота ви, ако това сега бяха вашите собствени навици.


Вземете решението да развивате по четири от вашите нови навици всяка година, всеки един от тях за всяка четвъртинка от годината. Създайте метод, който ще поддържа вашия нов навик. Какво ще ви държи мотивирани? Как ще си напомняте какъв е вашия нов навик? Можете да го напишете на една карта, която да държите някъде със себе си, и да го четете няколко пъти на ден. Можете да го направите част от своята ежедневна визуализация. Бихте могли да си осигурите помощта на някой отговорен партньор, който също има навици за променяне. Бъдете специфични относно стъпките, които желаете да предприемете, за оставянето на някой стар навик и приемането на нов. Не бъдете неясни за това как ще промените навиците си. Спелувайте ги за себе си, така че да можете да разпознавате ситуациите, които изискват от вас действие върху новия навик.


Щом веднъж сте избрали навика за тази четвъртина, поемете 100 процентовия ангажимент да се залепите за него. Не се изкушавайте да го направите незадължителен, всеки път щом се появи някаква ситуация. Ако новият ви навик е да си лягате в 22ч., тогава си легнете в 22ч., дори и да не се чувствате уморени. Просто отидете там и релаксирайте, четете книга, визуализирайте или медитирайте, но не правете компромис с новия си навик. Ако веднъж направите изключение, вече сте готови да направите още едно изключение следващия път, и съвсем скоро ще се върнете към старите си навици.


Дори и четири нови навика на година, ще направят драматична промяна в живота ви, а вие ще бъдете в консенсос с вашата визия. И колкото повече влизате в консенсос, толкова по-лесно ще бъде да замените другите навици, защото вашата перспектива се променя и вие виждате по-ясно как старите ви навици вече не ви служат добре. Можете да го направите!


Вижте също:

Коментари

Популярни Публикации

ТАЙНАТА - С ЕСТЕР ХИКС И АБРАХАМ - ЗА ПЪРВИ ПЪТ НА БЪЛГАРСКИ ЕЗИК!!!

Абрахам-Хикс - Към Родителите и Техните Деца + А Невинните Малки Деца?

НОВО!!! НОВО!!! НОВО!!! Поискай И Е Дадено си има Официална Страница!

АУДИО КНИГА - НАУКАТА НА ЛЮБОВТА - УОЛЪС Д. УОТЪЛС