Премахване на негативните мисли

Премахване на негативните мисли - откъс от "Подсъзнанието може всичко - за деца от 3 до 12 години" - Премахване на негативните мисли
 

Негативните мисли - плевели в градината ни
Лесен начин да обясним на децата как да премахват негативните мисли е като сравним съзнанието си с градина. Тази аналогия е лесна за разбиране и насърчава децата да бъдат старателни градинари.
Съзнанието ни е като градина. В нея растат и цветя, и плевели. Цветята са позитивните мисли, а мислите са разнообразни, каквито са и цветята. Всяко едно е различно, изглежда различно и ухае различно. Същото се отнася за негативните мисли - има много видове, както има и различни плевели. Плевелите ще задушат цветята, ако са прекалено много. Така че точно като градинар, който изскубва плевелите от градината си, ние прочистваме негативните мисли от "вътрешната си градина". Хубаво е да се занимаваме по малко всеки ден. Това ни кара да се чувстваме щастливи и уверени.
Първата важна стъпка при премахването на лошите мисли е да помогнете на децата да започнат да различават позитивните от негативните мисли. Лесно ще се ориентират като си зададат въпроса "Как се чувствам?" Хубавите мисли ни карат да се чувстваме добри, щастливи и доволни от себе си. Лошите мисли са тези, които ни правят несигурни, тъжни или нещастни. Как се чувстваме? Това е ключът. Нашите чувства ни разкриват много.
Щом децата ви се почувстват тъжни, притеснени или разстроени, могат да си зададат въпроса: "Позитивно ли мисля или негативно?" и ако лоши мисли са се вмъкнали в главата им, могат да ги променят. Много е просто. Човек може да променя всяка своя мисъл, когато си поиска. Нашето съзнание е личната ни градина и ние сме градинарите.
deca 
Родител:         Можеш ли да се сетиш за примери с негативни мисли?
Дете:   Ами ... нищо не мога да правя като хората.
Родител:         Добре, това е доста негативно. Как те кара да се чувстваш?
Дете:   Ужасно.
Родител:         Виждаш ли, чувствата ти могат да те водят и да ти помогнат да намериш негативните мисли-плевели. А сега сподели някоя позитивна мисъл?
Дете:   Харесвам се.
Родител:         Това е начинът. Ти наистина много правилно си разбрал разликата между негативна и позитивна мисъл. Как се чувстваш, когато мислиш позитивно?
Дете:   Добър и щастлив.
Родител:         Точно така. Защо въобще някой би мислил негативно, при положение, че не се налага?
Дете:   Не знам.
Родител:         Защото точно като плевели, лошите мисли могат да изникнат от нищото, когато най-малко ги очакваш. Така че като умни и щастливи градинари, ние винаги трябва да сме нащрек и да следим дали отново няма прораснали негативни мисли-плевели в градината ни. Не е лошо градината да се плеви по малко всеки ден.
Безпогрешни техники за отстраняване на лоши мисли
"Превключвател"
Чрез тази техника децата осъзнават, че имат варианти на емоциите си. В трудна ситуация детето може да реагира спонтанно и да се почувства зле, но не е необходимо да остави нещата така. Когато се отдаде на лошото си настроение, осведомете го, че в съзнанието му има невидим превключвател, който пуска позитивни мисли и чувства. Ако изглежда пропито от негативизъм, напомнете му: "Време е да задействаш превключвателя".
Важно е детето ви да се научи да контролира емоциите си, преди да започне да взима прибързани решения и да предприема необмислени действия. Техниката "превключвател" представлява преобразуване на негативни емоции в позитивни мисли и енергия. Не става дума за промяна на ситуацията, тя си остава същата. Това, което се променя, е начинът, по който реагираме, мислите и чувствата ни.
"Но мамо, никакви хубави мисли не ми идват."
Вдъхнете увереност на детето, че когато превключвателят е активиран, позитивни мисли нахлуват в главата му, но понякога човек трябва да е търпелив и да се вслуша внимателно, за да ги улови. Ние таим в себе си позитивни мисли, които само чакат  да бъдат открити.
Докато чака, можете да предложите на детето, да прибере играчките си или да помогне на баща си да измие колата. Правенето на нещо друго или мисленето за нещо друго измества вниманието на детето от проблема и често това е ефективен начин да се трансформира негативната емоционална енергия в ползотворна физическа дейност. И, разбира се, свършването на нещо полезно допълнително събужда приятни чувства.
Смяна на видеокасетата
Ако настоящата ситуация насища с негативни мисли или емоции, можем да научим децата си да я възприемат като гледане на зле направен филм. Ние всички бихме искали да гледаме добре направен филм, затова защо просто мислено да не сменим касетата. С помощта на въображението си можем да извадим старата касета и да я заменим с филм със същите герои, но с различен, доста по-приятен сценарий. Да пренапишем сцената и да визуализираме успешен изход от ситуацията.
Помогнете на детето си да се научи да очаква най-доброто, защото очакванията имат способността да се превръщат в сбъднати прозрения. Това, което децата ни мислят и очакват, най-често им се случва, така че ние като родители трябва да окуражаваме децата мислено да си пускат много първокачествени филми.
Защо да нямаме въображаема видеотека с много рафтове, пълни с такива филми!
Родителите на малки деца могат да използват нощта, за да измислят истории, в които детето им е главният герой, който се справя със злободневни проблеми. Никога не се паникьосва, винаги запазва самообладание, неизменно е спокоен и хладнокръвен. Никога не се чувства смутен и винаги знае кое е най-доброто нещо, което трябва да направи. Никога не се ядосва и търси други възможности, когато нещо се обърка. Вместо да бъде отмъстителен, той е състрадателен и помага на противниците си.
Изпълнете въображението на детето си с примери за добро поведение спрямо емоциите и физическата форма. Ако му помогнете да се види като герой, който може бързо да се измъква от негативните емоционални състояния, издигайки се триумфиращо над обстоятелствата, за него това ще бъде страхотен модел на поведение. Научете децата си никога да не се превръщат в жертви на вътрешните или външните си преживявания. Нека помнят, че винаги са в състояние да променят това, което не харесват, защото притежават силата да променят своите мисли.

МОЖЕТЕ ДА ОТКРИЕТЕ ТАЗИ И ДРУГА ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ НА ОФИЦИАЛНИЯТ САЙТ НА ДЖОН КЕХОУ http://www.kehoeducation.com

Коментари

Популярни Публикации

ТАЙНАТА - С ЕСТЕР ХИКС И АБРАХАМ - ЗА ПЪРВИ ПЪТ НА БЪЛГАРСКИ ЕЗИК!!!

Абрахам-Хикс - Към Родителите и Техните Деца + А Невинните Малки Деца?

НОВО!!! НОВО!!! НОВО!!! Поискай И Е Дадено си има Официална Страница!

АУДИО КНИГА - НАУКАТА НА ЛЮБОВТА - УОЛЪС Д. УОТЪЛС