ЕЛИНОР РУЗВЕЛТ


Анна Елинор Рузвелт
(11-ти Октомври, 1884 - 7-ми Ноември, 1962)
Първа Дама на САЩ от 1933 до 1945г.
Тя подкрепя политиката Нова Спогодба на съпруга си Франклин Делано Рузвелт, и се превръща в защитник на гражданските права. След смъртта на съпруга си през 1945г., Рузвелт продължава да бъде международен автор, оратор, политик и активист за коалиция Нова Спогодба. Тя работи за повишаването на статуса на работещите жени, въпреки че се противопоставя на Добавката за Равни Права, вярвайки че това би се отразило неблагоприятно на жените.
През 40-те години на 20-ти век, Рузвелт е един от съоснователите на Свободният Дом и подкрепя формацията на Обединените Нации(ОН). През 1943г. Рузвелт основава Асоциацията ОН на САЩ за да получи подкрепа за формацията на ОН. Тя е делегат на Генералната Асамблея на ОН от 1945 до 1952г., работа за която е била назначена от Президента Хари С. Труман и одобрена от Сената на САЩ.
През времето си в Обединените Нации, тя е председател на комитета, който избира и одобрява Световната Декларация за Човешките Права. Президентът Труман я нарича “Първата Дама на Света” като трибут на постиженията й за човешките права.
Активна в политиката до края на живота си, Рузвелт председателства администрацията на новаторския комитет на Джон Ф. Кенеди, която спомага за започването на втора вълна феминизъм - Президентската Комисия за Статуса на Жените. Тя е един от най-почитаните хора на 20-ти век, според списъка на Галъп за Широко Почитани Хора.

Коментари

Популярни Публикации

ТАЙНАТА - С ЕСТЕР ХИКС И АБРАХАМ - ЗА ПЪРВИ ПЪТ НА БЪЛГАРСКИ ЕЗИК!!!

Абрахам-Хикс - Към Родителите и Техните Деца + А Невинните Малки Деца?

НОВО!!! НОВО!!! НОВО!!! Поискай И Е Дадено си има Официална Страница!

АУДИО КНИГА - НАУКАТА НА ЛЮБОВТА - УОЛЪС Д. УОТЪЛС